Måla om takpannorna eller lägga om taket?

Måla om takpannorna eller lägga om taket? 1

…det är som att välja mellan att lacka om bilen eller laga motorn.

 

I nio fall av tio så läcker taket kring dess genomföringar. Resterande läckage är främst längst med takets nock, gavlar och takfot. Det är ovanligt att läckaget sker genom takpannorna (om det inte är så att taket lagts fel, eller har trasiga takpannor och underlagspapp).

Om det är så att det finns läckage eller skador på taket så kommer en ommålning av det inte göra någon som helst skillnad. Ett tunt lager färg kommer med det sagt varken täta några hål eller stoppa några läckage. Det finns ett antal takmålarföretag som marknadsför sig på detta vis: genom att säga att de kan måla om taket istället för att byta ut det – och vissa av dessa företag menar även att taket kommer hålla längre i slutändan som följd.

Detta stämmer tyvärr inte. Det absolut viktigaste är att takpannorna är hela och ligger korrekt, att plåtdetaljer kring genomföringar är utförda på korrekt sätt samt att skiktet under takpannorna ligger helt tätt (speciellt kring genomföringar). En ommålning har således ingen påverkan på någon av dessa saker.

Ett tätt och korrekt lagt tak är viktigt för att skydda huset mot läckage, rötskador, mögel och förstörda rum – som i sin tur leder till stora kostnader för reparationer, sanering och renovering.

Måla om takpannorna eller lägga om taket? 2

Bild från en villaägare som fått sina takpannor målade, trots skador från läckage. Detta tak fortsatte såklart att läcka efter ommålningen.

VillaTakspecialisten är proffs på villatak och hjälper dig mer än gärna att kontrollera ditt tak.

Vår kunniga personal gör en noggrann inspektion, lokaliserar potentiella fel eller problem med taket och hjälper dig med åtgärdsförslag så att du med korrekt vetskap kan fatta ett bra beslut.

Är du osäker på skicket på ditt tak är du varmt välkommen att kontakta oss för en taköversyn – kostnadsfritt.

 

Tre generationer av svensk hantverkstradition!

Måla om takpannorna eller lägga om taket? 3

Takarbeten har funnits inom familjen Frykman sedan 1979 vilket givit grunden till det tekniskt kunnande våra anställda och i slutänden våra beställare får ta del av idag.

Måla om takpannorna eller lägga om taket? 4
Måla om takpannorna eller lägga om taket? 5
Måla om takpannorna eller lägga om taket? 6
Måla om takpannorna eller lägga om taket? 7

Vi använder oss av cookies, för att kunna förbättra din upplevelse. Vill du läsa mer om vår cookie policy Klicka här