1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Fel på taket

I den här videon kollar vi på ett tak som på avstånd ser ganska bra ut. Men när man tittar närmare så ser man att det är väldigt risigt. 

Till att börja med saknas det taksäkerhet. Det saknas snörasskydd, stegar till skorstenarna, gångbrygga längs nock och det här är saker som behövs för att överhuvudtaget kunna underhålla taket.

När vi tittar på taket och en sprucken takpanna så kan man se att det är alger på, så det har varit sprucket ett tag och även pappen under är risig. Det är ganska vanligt att det läcker i falsarna på plåtnockar. Och vid infästningen har det använts fel skruv som gör att det läcker. 

Förr i tiden så hade man inte något nockband och då blåste det gärna in både löv och barr och annat skräp. De vanligaste ställena som det läcker på ett tak är vid takets genomföringar som till exempel vid skorstenarna. Plåten har man bytt vid ett senare tillfälle, antagligen för att det har läckt, men då har de inte fogat mot skorstenen. 

Inunder har man lagt några remsor av papp men inte lagt några underbeslag så när det regnar eller snöar kommer det in på vinden till slut. 

Vi hittar också en panna som har glidit ned och man ser att den är bytt tidigare, men den är bredare än vad de andra takpannorna är och det har kommit in vatten. Det kan man lätt se eftersom läkten är rutten. 

Det är inte helt uppenbart i vilket skick taket är i förrän man gör en noggrann inspektion. Mitt tips till er är att anlita en tak- eller plåtkonsult som hjälper till och tar fram åtgärdsförslag. Tar man bara in offerter direkt från takläggarna så kan man få ungefär lika många åtgärdsförslag som antalet offerter.

 
Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Är du på jakt efter en pålitlig takläggare i Solna? Vi på VillaTakspecialisten är stolta över våra goda referenser och är specialiserade på t...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Letar du efter en pålitlig takläggare för din villa i Huddinge? Vi är en väletablerad takfirma med expertis inom takläggning och plåtslage...