1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Läckande vs. tätt tak

I den här videon tittar vi på skillnaden mellan ett bra och ett dåligt tak.

 

Till att börja med så behövs en stor taklucka som inte är för trång. Det är viktigt att snöskottare, servicepersonal och sotare kan komma igenom med sin utrustning. En bra taklucka har en ordentlig öppning så att man lätt kommer igenom med sin utrustning och svängda falsar som inte kan läcka i hörnen. 

En bra taklucka har också en avledarränna, vilket gör att vatten rinner av bakstycket. På taket finns en gångbrygga med räcke framför takluckan, stege upp till nocken, stege ner till skorstenarna och ett snörasskydd längs hela takfoten på båda sidorna och en gångbrygga längs hela nocken. På den ena hängrännan har man monterat rännkrokarna för långt isär, vilket gjort att snö och is har deformerat den och det i sin tur leder till att vatten forsar över och kan bli stående i hängrännan.

På den andra hängrännan så har man istället monterat rännkrokarna med tätare mellanrum och det tillsammans med att man har ett snörasskydd gör att den inte blir deformerad av snö och is, vilket gör att vatten rinner ordentligt ned till stupröret. 

Förr i tiden var det väldigt vanligt att man monterade platta plåtnockar. För det första så läckte de ofta och på den gick sotaren men när det var blött eller isigt så var den väldigt hal och inte alls säker. 

Utöver det, om man kollar inunder plåten så fanns inget nockband så löv och vatten kunde blåsa in och i bästa fall fanns ett monterat nockräcke, men det är bara det att den var inmonterad med bara ett par skruvar per konsol och satt väldigt löst. Idag monterar man nockpannor, de fäster man med rostfri skruv med tätbricka med nockband inunder och man går på en gångbrygga istället, vilket gör att man går säkert. Till detta har man ett vajersystem som gör att sotare och annan servicepersonal kan ta sig runt taket och hela tiden vara säkrade.

På det gamla taket så hade man inte fogat mellan skorstensnederbeslaget och skorstenen och man hade heller inga ordentliga underbeslag. Det gjorde att vatten letade sig in mellan skorstenen och plåtarna under pappen och hade förstört fasaden på undersidan av takfoten.

På det nya taket har man dragit en tät fog mellan plåt och skorsten. Inunder finns ett ordentligt underbeslag. Pappen är inte bara vikt upp, den är dessutom tätad mot skorstenen. 

Träkonstruktioner rör sig och det gör att om du har en dålig underlagspapp så kommer den att spricka med rörelserna. På det nya taket har man lagt en lite tjockare papp med en polyesterstomme som gör att den är väldigt slitstark. Det betyder att den går inte sönder av rörelser i taket. 

Genom varje bärläkt som korsar en ströläkt så sitter det en spik och den här går igenom underlagspappen. Om det då är en tunn duk och det rinner vatten längs pappen så kommer det leta sig in genom spikhålet. Det händer alltså inte med en lite tjockare papp för den trycker till och den här tjockare pappen sluter liksom tätt runt ströläkten. 

På det gamla taket hade man tunn ströläkt. Det gör att löv och sånt som kan hamna under taket fastnar och ligger mot läkten. 

Nu för tiden monterar vi grövre ströläkt. Det gör att det blir mer avstånd mellan bärläkt och taket och då fastnar inte löv och sånt så lätt mellan den. 

Mitt tips till er är att anlita proffs som vet hur tak och plåtdetaljer ska utföras in i minsta detalj. Då ska ett sånt här ett tak hålla i 50 år. 

 
Dela artikel

Relaterade nyheter

20 november 2024

VillaTaknytt

VillaTaknytt VillaTakspecialisten ger ut en egen tidskrift specificerad på villatak, med syftet att förse villaägare i Stockholm med nyheter, expertråd och inspiratio...
5 november 2024

Taktips – Takmålarbluffen

Det här taket ska läggas om på grund av att det läcker längs vinkelrännan och kring genomföringar. Exemplet i denna video är färgskiktet på betongpannorna kvar. Sidan...