1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Säkerhet för sotaren

För en sotare är det viktigt att kunna arbeta säkert på taket. Hur gör man då så att det är säkert för sotaren att ta sig till och arbeta vid skorstenen?

Jag börjar med att resa en stege. Först och främst måste det finnas ett glidskydd. Utan glidskydd så kan stegen glida åt sidorna. Med glidskyddet på plats så står stegen stabilt. Den kan inte glida åt sidan och den kan inte heller glida ner. 

Ett glidskydd ska alltid monteras vid sidan om takstegen. Det gör att när man kliver upp för stegen så kan man ta ett lätt steg åt sidan för att komma vidare men om glidskyddet monteras precis framför takstegen och den här uppstigningsstegen är lite för lång så blir svårt att ta sig förbi stegen på ett bra sätt. 

Intill skorstenen ska det finnas en plattform, det är en godkänd punkt att fästa linan i och det är en stabil plats för sotaren att stå på när han gör sitt arbete vid skorstenen. Det här arrangemanget med glidskydd, takstege och gångbrygga kallas för tillträdesanordning. 

Tänk på att taket är sotarnas och takservicepersonalens arbetsplats och vi vill att de ska arbeta säkert, så se till att ni har en ordentlig tillträdesanordning. 

 
Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Är du på jakt efter en pålitlig takläggare i Solna? Vi på VillaTakspecialisten är stolta över våra goda referenser och är specialiserade på t...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Letar du efter en pålitlig takläggare för din villa i Huddinge? Vi är en väletablerad takfirma med expertis inom takläggning och plåtslage...