1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Underbeslag

I den här videon går vi igenom den viktigaste takdetaljen som inte syns: underbeslag.

Först och främst så är ett tak takpannor en så kallad tvålagerstäckning. Det betyder att om en panna spricker så ska nästa lager hålla tätt, vilket är underlagspappen och alla plåtdetaljer. Så ett bra tak med takpannor ska faktiskt vara tätt även om man skulle ta bort takpannorna.

Jag går igenom hur det kan se ut på ett gammalt tak och varför det är så lätt för vatten att komma in. På de mest kritiska delarna så har man på detta tak bara vikt upp pappen och där kommer vattnet komma in. Därför är det första lagret så otroligt viktigt. Om vatten kommer in under pannorna gäller det att nästa lager är tätt. 

När det regnar mot skorstenen så rinner det ned, och om man då inte har fogat skorstensnederbeslaget så kommer det komma vatten mellan beslaget och murstocken och sedan vidare ner in i huset. 

Genomföringar är den känsligaste detaljen där vatten normalt kommer in

Underbeslaget är den viktigaste detaljen som inte syns. Den syns först men sedan kommer ett plåtbeslag på.

Underbeslaget är alltså den täta övergången mellan underlagspappen och genomföringen. Så om man har fått sitt tak omlagt och man bara har vikt upp pappen mot genomföringen har man då struntat i den viktigaste detaljen på hela taket. 

Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Är du på jakt efter en pålitlig takläggare i Solna? Vi på VillaTakspecialisten är stolta över våra goda referenser och är specialiserade på t...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Letar du efter en pålitlig takläggare för din villa i Huddinge? Vi är en väletablerad takfirma med expertis inom takläggning och plåtslage...