1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Vad är en taklucka?

I den här videon visar jag hur en taklucka ska se ut. Det finns många saker som måste göras rätt för att takluckan dels ska vara säker att använda och dessutom inte leda till läckage. 

Om man arbetar med takservice eller som sotare och ska ut på taket, så brukar man behöva ha med sig en hel del grejer. Det är därför takluckans mått måste vara ganska stort. 

Man brukar prata om öppningsmått. Ett öppningsmått är det invändiga måttet på takluckan. Och en bra taklucka ska vara 600 mm x 900 mm. Det gör att man då kan gå ut ur luckan och gå in igen på ett enkelt sätt med alla verktyg och full mundering. 

Takluckan består av en sarg av gediget virke, ett plåtklätt plywood lock, rostfritt handtag, låsningsbeslag och uppställningsbara chaner som är ett slags gångjärn som gör att man kan öppna och stänga locket till takluckan. 

Att det är uppställningsbart innebär att locket inte faller ned på taket, man kan låsa med en hasp som gör att om det blåser så blåser inte locket igen, för det skulle kunna skada både fingrar och förstöra takluckan. 

Luckan har ett bakstycke och i den gör man en så kallad avledarränna så att vatten som hamnar där rinner bort.

I bakstycket ska det finnas en drivhake. Det är så att om det blåser och regnar så driver vattnet inte förbi den och ner under nocken. Bakstycket är ju ett väldigt bra ställe att sätta en fot på, men man måste ha ett underlag under bakstycket. Så därför monterar vi ett underlag av virke där som vi lägger papp på. Om man annars sätter en fot där och inte har underlag kommer det bli en buckla vilket gör att vatten kommer stanna kvar.

Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Är du på jakt efter en pålitlig takläggare i Solna? Vi på VillaTakspecialisten är stolta över våra goda referenser och är specialiserade på t...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Letar du efter en pålitlig takläggare för din villa i Huddinge? Vi är en väletablerad takfirma med expertis inom takläggning och plåtslage...